Op het gebied van digitalisering is de Nederlandse Landbouw en Voeding sector koploper in de wereld. Mede door digitalisering zijn de productie, handel en logistiek van bloemen, groente en zaden van het hoogste niveau. Tegelijkertijd weet lang niet iedereen binnen deze sector wat digitalisering nu eigenlijk voor hun eigen bedrijf en medewerkers kan betekenen. Wat zijn de kansen en mogelijkheden hiervan?
Tijdens Tech in a Day nemen we u mee in deze digitale revolutie, en belichten we van diverse kanten wat dit voor u en uw organisatie kan betekenen. Aan de hand van concrete voorbeelden schetsen we de mogelijkheden en kansen, en bespreken we hoe u en uw organisatie zich hierop kunnen voorbereiden. Door middel van een plenaire sessie en twee workshops met diverse onderwerpen, weet u na afloop van dit online event waar de sector staat en hoe u zelf met digitalisering aan de slag kan. Meld u aan voor Tech in a Day
Programma
14.30-15.30 uur – Plenaire talkshow olv Katja van Kranenburg met oa Ben Schaap (Kwartiermaker toepassingsgebied Landbouw & Voeding), LNV, Gert Kootstra en Erik Pekkeriet (Wageningen University & Research) en Bart van de Beek (Kwartiermaker Digitalisering GroenPact)
15.30-15.40 uur – korte pauze
15.40-16.25 uur – 2 workshops: learning communities en agro-robotica. Op de dag zelf kunt u kiezen uit 1 van onderstaande workshops:
1) Learning communities: Ontwikkeling door samenwerking in werken, leren en innoveren (met als voorbeeld de Fruit Tech Campus)
Innovatie en onderzoek naar digitalisering binnen de groene sector kan versneld worden als onderwijs en bedrijfsleven hier samen in optrekken. Op inhoudelijke thema’s, zoals sierteelt, akkerbouw, veeteelt, vindt van oudsher al veel samenwerking plaats. De verbinding tussen onderzoek en onderwijs in het groene domein en de kennisontwikkeling rondom nieuwe technologieën is nog niet altijd even sterk. Daar liggen kansen waar binnen de NLAIC aan wordt gewerkt. Door het uitdragen en stimuleren van ‘learning communities’, waarin onderzoek, onderwijs en innoveren en leren in bedrijven bij elkaar worden gebracht, wil GroenPact hier met de topsectoren een bijdrage aan leveren. In deze workshop lichten we de ideeën en uitdagingen hierover toe aan de hand van aansprekende voorbeelden binnen het groene domein. De Fruit Tech Campus geeft een toelichting op hun aanpak en uitdagingen. Verder willen we in deze sessie antwoord krijgen op de vraag hoe we technologie zo kunnen aanreiken dat het inspireert en leidt tot nieuwe inzichten, vernieuwing in onderwijsaanbod, vormen van samenwerking en uiteindelijk relevante innovaties.
Sprekers: Bart van de Beek (Kwartiermaker Digitalisering GroenPact) en Dominiek Veen (Platform Talent voor Technologie).
2) Agro-robotica: Naar een duurzame en autonome voedselproductie
De landbouw staat voor grote uitdagingen. In de komende decennia moet meer worden geproduceerd terwijl de impact van de sector op het milieu drastisch moet worden beperkt en het aantal mensen wat in de sector wil werken steeds verder afneemt. Robotica en verdere automatisering is een van de puzzelstukjes om deze uitdaging aan te gaan. Naast het vervangen van menselijke arbeid, kunnen robots precies doen wat nodig is op het juiste moment. Dit stelt de sector in staat om meer te produceren met gebruik van minder hulpbronnen en met minder voedselverspilling.
Het ontwikkelen van agrarische robots kent echter veel uitdagingen. De robots moeten kunnen omgaan met de enorme variatie in de natuurlijke producten en de complexiteit van de agrarische omgeving. Bovendien moeten ze veilig zijn voor die omgeving.
In deze workshop bespreken we de fundamentele uitdagingen in het ontwikkelen van agrarische robots en zullen we een aantal praktische voorbeelden laten zien.
Sprekers: Gert Kootstra, universitair docent + Erik Pekkeriet, Programme Manager Agro Food Robotics, Wageningen University & Research
Na afloop van deze sessie vindt van 16.30 tot 17.00 uur de plenaire afsluiting plaats. Meld u aan voor Tech in a Day