Het zal vele ziekenhuisbezoekers bekend voorkomen: u loopt de spreekkamer in, het ziekenhuis uit en voordat u thuis arriveert bent u alweer de helft vergeten van wat de arts heeft gezegd; de summiere dossieraantekeningen helpen niet voldoende.
Gelukkig bestaan er tegenwoordig AI-toepassingen die een begrijpelijk verslag van een consult maken, zonder dat artsen of patiënten hoeven mee te schrijven. Dit voorbeeld is slechts één van de vele manieren waarop AI kan helpen de zorg te verbeteren. Maar voordat een AI-toepassing artsen en patiënten in het ziekenhuis kan ondersteunen, moet er nog veel gebeuren.
Door de hoge moeilijkheidsgraad van deze transitie, heeft de Nederlandse AI Coalitie het traject ‘Zorginstellingen AI-ready maken’ opgezet, waarin zes ziekenhuizen samenwerken. Het traject moet ervoor zorgen dat zorginstellingen zelf in staat zijn om zorg slimmer te organiseren door AI-toepassingen effectief en efficiënt te beoordelen en te implementeren. Op 14 juni presenteren de deelnemende partijen de eerste resultaten op het Zorg & ICT evenement in de Jaarbeurs en gaan zorgbestuurders het gesprek aan over de volgende stappen.
In de afgelopen maanden hebben de deelnemende ziekenhuizen (SKB Winterswijk, Ziekenhuis St Jansdal, Isala, Catharina Ziekenhuis, UMC Utrecht en Amsterdam UMC) de belangrijkste behoeftes in kaart gebracht die nodig zijn om ziekenhuizen AI-ready te maken. Drie belangrijke zaken kwamen hieruit naar voren:
- Er is behoefte aan een landelijk kennisplatform waarop samengewerkt en samen geleerd kan worden, en dat bestaande platforms en samenwerkingsverbanden met elkaar verbindt.
- Besluitvorming op bestuurlijk niveau moet beter ondersteund worden, bijvoorbeeld door de ‘mindmap bestuurlijk agenderen‘ aan te vullen.
- Voorbeelden van AI-innovaties die zich in een ziekenhuis reeds bewezen hebben, moeten breder gedeeld worden. Dit helpt om het vertrouwen in AI te vergroten.
Naast bovenstaande punten, is het van belang dat er voldoende capaciteit georganiseerd wordt en er duidelijkheid is welke informatie en educatie thematiek er aangepakt moet worden binnen ziekenhuizen.
In de tweede fase van het traject gaan de deelnemende partijen aan alle punten werken door het implementeren van geselecteerde toepassingen: samen leren door te doen! Tijdens de sessie op het Zorg & ICT evenement gaan zorgbestuurders in gesprek met elkaar en met de zaal over hun visie op de implementatie van AI en de volgende stappen in dit traject: samen op weg naar slimmere zorg met AI!
Meer weten over het AI-ready traject? Bezoek de sessie tijdens Zorg & ICT op 14 juni, om 14:30 in het Academie-theater, of neem contact op via gezondheidenzorg@nlaic.com.