AI-gedreven Voorspelling van Retourdatums in Openbare Bibliotheken

In 2022 lanceerden Probiblio, OCLC en de openbare bibliotheken van Kennemerwaard, Bollenstreek en Krimpenerwaard een ambitieus AI-pilotproject. Dit project, ondersteund door de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), richtte zich op de toepassing van kunstmatige intelligentie voor het nauwkeurig voorspellen van de retourdata van uitgeleend bibliotheekmateriaal. Het diende tevens als een case study voor het onderzoek naar juridische en ethische aspecten van AI-toepassingen in de cultuur-, media- en erfgoedsector.

Hoe wordt kunstmatige intelligentie toegepast?

AI-algoritmen werden gebruikt om patronen te identificeren in de historische uitleengegevens. Deze algoritmen konden voorspellingen doen over de waarschijnlijke retourdatums van uitgeleende materialen, wat cruciaal is voor efficiënt voorraadbeheer en klantenservice in bibliotheken.

Welke uitdaging lost het op?

De belangrijkste uitdaging was het verbeteren van de nauwkeurigheid in het voorspellen van retourdatums van uitgeleend materiaal. Dit zou bibliotheken helpen bij het optimaliseren van hun voorraadbeheer en het verbeteren van de beschikbaarheid van materialen voor gebruikers.

Bevindingen juridische aspecten

De pilot benadrukte het belang van het naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Door het integreren van privacy by design-principes, werd gewaarborgd dat alle betrokkenen zich bewust waren van en handelden in overeenstemming met deze wettelijke normen.

Bevindingen ethische aspecten

De verwerking van persoonsgegevens, hoewel rechtmatig, werd als onnodig beschouwd. Een ethische workshop onthulde het belang van het vroegtijdig betrekken van een ethicus om problemen te definiëren en morele waarden te verhelderen, met name in relatie tot de missie en principes van de bibliotheken.

Bevindingen technische aspecten

De gebruikte AI-methoden omvatten lineaire regressie met gemengde willekeurige effecten en clustering. Hoewel deze technieken geschikt waren, was de samengevoegde dataset van de verschillende bibliotheken inconsistent en incompleet, wat leidde tot beperkte succesvolle patronenherkenning.

Mede mogelijk gemaakt door:

Deze pilot werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Probiblio, OCLC, de openbare bibliotheken van Kennemerwaard, Bollenstreek, Krimpenerwaard en de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Deze samenwerking bood een uniek platform voor het delen van expertise en middelen, en voor het verkennen van de complexe uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie van AI in de cultuur-, media- en erfgoedsector.

Meer informatie

Voor verdere informatie, contactpersonen of meer van dit soort projecten kunt u terecht bij de Werkgroep Cultuur en Media. Bezoek hiervoor:

Ook kunt hier het gehele rapport lezen.

Delen met:

Meer informatie

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.