Supplai: Geautomatiseerde rail, gate entry en -exit op basis van OCR objectdetectie

Goederentrein
Traditioneel worden container/wagonnummers afgelezen met OCR-technologie (Optical Character Recognition ofwel optische tekenherkenning) op basis van foto’s die door stitching bij elkaar zijn gevoegd. Door toenemende wet- en regelgeving rond milieu en veiligheid wordt het echter steeds belangrijker dat containers/wagons met de juiste etiketten worden uitgerust.

De behoefte aan het datagedreven werken groeit daardoor en daarmee wordt het efficiënt up-to-date houden van informatie voor de hele logistieke keten ook belangrijker. Supplai heeft voor ProRail een Wagon Analyses Model (WAM) en een Container Recognition Model (CRM) ontwikkeld die inspelen op deze behoeften.

Inzet van Artificiële Intelligentie
Artificiële Intelligentie (AI) en OCR worden ingezet om van box containers, iso containers, ketelwagons en treinonderstellen het containernummer af te lezen in combinatie met de GEVI – UN* sticker en de bijbehorende labels. De oplossing van supplai controleert vervolgens of de juiste labels op het materiaal zitten door deze te vergelijken met het GEVI nummer. De oplossing werkt real-time en geeft zo per trein of truck precies de juiste data door.

Welke uitdaging lost het op?
Er komen honderden goederentreinen vanuit heel Europa de stations van Nederland binnen. Voor ProRail is het daarom van belang de wagonlijsten te kunnen vergelijken met de realiteit. Op bepaalde rangeerstations mogen wagons met gevaarlijke goederen slechts een beperkte tijd staan. Door de cameraopstellingen slim neer te zetten, kan dit worden gecontroleerd.

Doordat er nu een duidelijk beeld is van de treinwagons, is het in de toekomst mogelijk nog een stap verder te gaan. Zit er graffiti op het materiaal, zijn de remblokken versleten, zijn de ketelwagons nog binnen de revisiedatum, wordt er voldaan aan de maximale payload? Allemaal data die zichtbaar zijn aan de buitenkant van de wagons en die kan worden gedetecteerd.

Gate entry en exit op basis van OCR objectdetectie
Voor container depots, container terminals, bulk terminals en rail terminals geeft het systeem direct inzicht in binnenkomend of uitgaand materiaal. In combinatie met kentekencamera’s van supplai kunnen vooraanmeldingen worden gecontroleerd en kan een slagboom direct open. Dit scheelt tijd in het vervoer van goederen. Op deze manier is direct bekend welk materiaal op de terminal arriveert, reduceert het de manuele controle en verhoogt het de veiligheid en compliance door juiste etikettering.

Een toekomstige ontwikkeling van supplai op het gebied van CRM-oplossingen voor de logistieke industrie is bijvoorbeeld schadedetectie. Dit voorkomt veel tijd, geld en discussie achteraf.

Meer informatie
Geïnteresseerd in de geautomatiseerde rail, gate entry en exit door de OCR objectdetectie die gebruikmaakt van AI? Bezoek voor meer informatie de website van www.supplai.nl of bekijk dit filmpje.

* Het gevaarsidentificatienummer (GEVI) is een getal dat wordt gebruikt bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg en het spoor.
Delen met:

Bouwstenen

De NL AIC werkt samen aan de benodigde kennis, expertise en resultaten op vijf thema’s, ook wel bouwstenen genoemd, die belangrijk zijn voor een innovatieve impact in economische en maatschappelijke toepassingsgebieden.

Toepassingsgebieden

AI is een generieke technologie die uiteindelijk haar toepassing vindt in alle sectoren. Het is van belang in te zetten op specifieke, voor Nederland relevante sectoren, waar goede resultaten te behalen zijn en waar kennis en ervaring opgeschaald kan worden voor toepassing in andere sectoren.

Word deelnemer

Om initiatieven in Artificial Intelligence te stimuleren en te verbinden, zijn we er als Nederlandse AI Coalitie van overtuigd dat een actieve samenwerking met een breed palet aan stakeholders essentieel is. In het eigen vakgebied en met andere stakeholders in het ecosysteem om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (groot, klein, startup), overheid, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen deelnemen.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de pagina over de NL AIC.